Ruklebo 
HemOm IngridKontaktLänkar

 

Separatutställningar på flera gallerier, jurybedömda samlingsutställningar på bl.a.     Vikingsberg 1980, 1984 Landskrona Konsthall och Hallands Museum Halmstad 1982.  Representerad i bl.a. Helsingborgs kommun, Halmstad kommun, Kropps kyrka.

Ingrid Hjärne är en eldsjäl, entusiasmen brinner i hennes många projekt med barn och i hennes målningar. Hon brann från början av intresse för konsten, men tidens konventioner tvang henne in på lärarbanan, där hon dock fått stort utlopp för sin kreativitet genom att stimulera barns konstskapande.

Hon har förvisso också annars en stor och tacksam publik, som knappast känner till hennes konstnärliga spännvidd; i mitten av 1980-talet engagerades Hjärne som dekoratör på Fredrikdsdals teatern av Nils Poppe, som hon samarbetade med i tio år för att sedan övertagas av den nya teaterdirektören Eva Rydberg; hennes färgsprakande dekor har i hög grad bidragit till stämningen på Fredriksdal och med rätta fått många lovord.

Men annars finns det inget teatraliskt med Ingrid Hjärne. Hon befinner sig nära naturen och verkligheten, antingen hon målar hus, landskap eller hästar. Ja, hästar framför allt – de har blivit konstnärinnans främsta signatur, symboler för befrielse och fantasiflykt. Speciellt stimulerande och expressiva är dessa drömmens blå hästar som stegrar sig och stiger mot hisnande horisonter, de är nog de främsta uttrycken för konstnärinnans längtan och livskänsla:de tycks dansa!

En praktfull muralmålning med hästar i rytmisk dans mot rymden fick hon för övrigt diplom för vid utbildning på Konstakademin i Warszawa. Känslorna vibrerar starkt i allt vad Ingrid Hjärne har för sig, så också i den stora oljemålningen i Kropps kyrka. Motivet är ”vad Jacob såg när han vaknade upp ur sin dröm” med slutreflexionen:  ”Här bor förvisso Gud”. Hänförelse över den skönhet som Skapelsen åstadkommit bär också Ingrid Hjärne ständigt vidare, den skapelsedriftens glöd som fransmännen kallar ”le feu sacré” – den heliga elden.
Text författad av Helmer Lång, Vejbystrand